Bog: Indlæringspsykologi for hest og rytter – lær din hest at forstå dig!

Bogen er skrevet af Bettina Hvidemose som driver Center for Dyreterapi og Dyreuddannelser i Hirtshals.

Bogen indeholder en indføring i indlæringspsykologi og adfærd på dansk. Det synes jeg ellers ikke er så nemt at finde, men her er den altså. Bogen er nyttig, når du:

  • vil forstå din hest og dens adfærd
  • lære din hest at forstå dig
  • vide hvad der virker og ikke virker i træningen af heste
  • få forklaringer på, hvorfor det virker
  • få flere muligheder for at analysere hverdagssituationer med din hest
  • træne fra jord og styrke samarbejdet med hesten både fra jord og i ridning

Hun gennemgår forskellige indlæringsformer, som operant og klassisk betingning og gennemgår definitionerne på positiv og negativ forstærkning samt positiv og negativ straf. Hun beskriver også reglerne for shaping, og der er et afsnit om klikkertræning og brugen af target.

Der findes vejledninger til grundøvelser fra jord. F.eks. bakke øvelse, vige for pres – forpart og bagpart, habituering, fjernkontrol, sidepass. Alle øvelser bliver beskrevet vha. forstærkning og straf. Dog fokuserer hun mest på positiv straf og negativ forstærkning i anvisningerne til, hvordan øvelserne kan udføres. Dette er altså ikke en bog om klikkertræning – klikkertræning bygger på positiv forstærkning. Hun nævner dog, hvornår i øvelsen positiv forstærkning kan anvendes – enten som alternativ eller supplement til den negative forstærkning.

Sidst beskriver hun særlige cases til, hvordan indlæringspsykologien kan bruges til problemløsning. Et eksempel på en case er trailerlæsning, som er et problem for mange og til sidst beskriver hun øvelser, der kan udføres med henblik på at arbejde med angste eller nervøse heste.

Her er teori og praksis forenet i samme bog og det er vist en sjældenhed på dansk. Jeg er ret glad for bogen og skal prøve alle øvelserne. Jeg hæfter mig ved, at selv “gamle” heste kan få noget ud af at træne fra jorden og at det iflg. Bettina og mange af de andre trænere, f.eks. Alexandra Kurland, kan have positiv effekt på ridningen og hele samspillet med hesten. Jeg kunne godt tænke mig, at lade det komme an på en prøve med nogle af de heste, jeg er i kontakt med.

Bogen er ikke så professionelt layout’et, som mange andre bøger. Men lad dig endelig ikke narre af det. Indholdet er så afgjort værd at beskæftige sig med!

Indlæringspsykologi for hest og rytter – lær din hest at forstå dig!

Bettina Hvidemose

Books on Demand GmbH, København, Danmark

ISBN: 9788771141320

Kan købes her: http://www.dyreterapi.dk/butik

Skriv kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.