Top 10 (og lidt til) over hestetrænere der baserer sig på positiv forstærkning.

Listen til de dem, der er nysgerrige på positiv forstærkning og gerne vil vide mere eller dem som har besluttet sig for, at det er vejen at gå, men som savner inspiration, støtte og nogen at læne sig op ad. Listen er ikke prioriteret, dvs. de er alle gode og jeg vil så nødigt rangliste dem.

Når man starter ud med positiv forstærkning, render man hurtigt ind i nogle udfordringer og tvivl. Særligt hvis det drejer sig om hestetræning og ISÆR, hvis man er hestetræner, der anvender positiv forstærkning i Danmark. Der findes kun en dansker på listen. Jeg kan ikke finde nogen andre danskere, der kan komme med på denne liste.

Dette er en liste over hestetrænere, der træner (næsten) udelukkende med positiv forstærkning og som baserer sig på videnskaben. Dem findes der heldigvis mange af. De er alle inspirerende og imponerende dygtige og de deler gerne ud af viden og inspiration. Det er også typisk trænere, der bekender sig til LIMA Least Intrusive Minimal Aversive, som er en etisk tilgang til dyretræning. Jeg kan kun anbefale at følge dem alle.

Listen her er hestetrænere. Derfor mangler nogle af de helt store kanoner indenfor positiv forstærkning. Det er fordi de ofte træner alle mulige dyr eller en anden art, som f.eks. hunde, fisk, fugle, elefanter, geder osv eller fordi de primært er teoretisk funderet. F.eks. Karen Pryor, Ken Ramirez, Eileenanddogs, Susan Friedman fra BehaviorWorks, Karolina Westlund, Jesús Rosales-Ruiz, Mary Hunter fra StaleCheerios osv. osv. Jeg laver snart en liste med dem også, for de sætter retningslinjerne indenfor al dyretræning og de er mindst lige så interessante set fra et hestetrænerperspektiv, som dem jeg nævner nu.

De fleste af dem kan følges på Facebook og Instagram og har et website også. Her følger primært links til Facebook.

Peggy Hogan. Hun er et must at følge, hvis du er interesseret i hestetræning med positiv forstærkning. Hun er en af de absolut dygtigste! Lær af hende…
Alizé Veillard-Muckensturm er også hestetræner, der advokerer for positiv forstærkning. Hun er ligesom de fleste andre på min liste videnskabeligt baseret og har skrevet en bog:
Humane, science-based horse training: Introduction to learning theory and exercises for everyday handling, care and fitness
Adele Shaw. Endnu en meget dygtig og inspirerende hestetræner. Hun er altid god for inspiration og gode forklaringer. Jeg synes, at hun er en af de bedste til at sætte træningsforløb op som andre kan lære af og hun deler gerne ud af sin viden. Hende har jeg selv overvejet som coach.
Sylvia Czarnecki. Hun er en af de helt nye på min liste. Hun er vanvittigt dygtig.
Shawna Corrin Karrash er også kanondygtig. Du kan finde mange videoer med hende, hvor hun demonstrere forskellige ting. Når hun taler, lytter alle.
Katie Bartlett. Hold nu op hvor har jeg læst meget af hende. Hun er fuldstændig fantastisk og mindst lige så videnskabeligt baseret som de andre. Hendes bog hedder:
Teaching Horses with Positive Reinforcement: A Guide to Achieving Success with Clicker Training
Bex Tasker. Endnu en kvinde (hvorfor er det kun kvinder?), som jeg følger både på Facebook, men mest ovre på Instagram. Også en af mine primære inspirationer.
Samme boldgade som TerraNovaTrainingCenter og det er der ikke noget at sige til, for de har engang arbejdet sammen. Masser og masser af ressourcer her.
Kayna Prescott. En af flere hesteadfærdskonsulenter (Equine Behavioural Consultant) som begynder at dukke op derude. Jeg læser altid hendes opslag på Instagram. Elsker at følge hestefolk på Insta.
 
Kate shaw. Samme fantastiske tilgang. Megaskøn at følge på Instagram
Lauren Fraser. Jeg læser også alt hvad hun poster. Jeg bliver ved med at skrive det samme, men det er jo fordi de her mennesker virkelig ER dygtige.
Sandra Poppema var en af de første jeg fandt frem til og jeg følger hende stadig på Facebook og på WordPress. Elsker også at læse det hun skriver.
Jeg kan ikke finde en eneste gruppe i Danmark og jeg kan kun finde én anden træner, der bekender sig udelukkende til positiv forstærkning. Hun hedder Tina MJ Hesteadfærdsrådgivning. Jeg er ofte meget enig i det hun skriver og der er ingen tvivl om, at hun brænder for at gøre livet for heste bedre.

Alexandra Kurland kommer vi ikke udenom og det vil vi helt sikkert heller ikke. Hun var en af de første og er en af de største. Søg på hendes navn på Facebook. Så vidt jeg ved har TheClickerCenter ikke en Facebookside: https://www.theclickercenter.com/ . Hun har også en god podcast sammen med Dominique Day, hvor de taler med andre meget spændende trænere om meget nørdede ting og sager: equiosity.com . Og her er en gruppe, der kun beskæftiger sig med Alexandra Kulands træning: https://www.facebook.com/groups/177572555678488/

Grupper som du er nødt til at være medlem af, hvis du elsker positiv forstærkning

EmpoweredEquestrians på Facebook er en gruppe under EmpoweredEquines. Jessica Gonzalez er admin i denne gruppe. Hun er, ligesom de andrenævnte trænere, meget dygtig og hun har også skrevet en bog der hedder: “Equine Empowerment: A Guide to Positive Reinforcement Training“. Gruppen er kun for folk, der træner med positiv forstærkning og den handler primært om hestetræning. Herinde er et trygt sted for os, der træner med positiv forstærkning, hvor vi ikke behøver at forsvare vores perspektiv, men hvor vi kan gå i dybden og nørde sammen. Jeg er sikker på, at du også gerne må være med, hvis du bare ønsker at finde ud af, hvad der sker indenfor dette område.
https://www.facebook.com/groups/EmpoweredEquestrians/

EmpoweredEquines: https://www.facebook.com/EmpoweredEquestrians/

R+ For Equines: https://www.facebook.com/Rplus4Equines/

Skriv kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.